Wat zijn de kosten voor het rijexamen?

Kosten rijexamen

Ga je binnenkort afrijden? Dan wil je graag weten wat de kosten zijn voor het rijexamen. De kosten voor het praktijkrijexamen worden jaarlijks vastgesteld door het CBR. Dit is vaak alleen niet het bedrag dat je betaalt. Je betaalt namelijk een totaalbedrag voor de complete examenduur en het gebruik van de lesauto, de aanwezigheid van je rijinstructeur en nog meer. De kosten rijexamen zijn vaak hoog, hier lees je waar je precies voor betaalt en hoe je kunt besparen in je kosten, zelfs bij een faalangstexamen.

Waaruit bestaan de kosten voor je rijexamen?

De kosten voor je rijexamen worden deels vastgesteld door het CBR en deels bepaalt door je rijschool. Je betaalt het bedrag voor je rijexamen namelijk aan je rijschool. Dit is omdat je in je eigen lesauto vaak afrijdt en je rijinstructeur vaak meegaat. Je betaalt dus ook voor de aanwezigheid van je rijinstructeur, de lesauto en de brandstof voor de lesauto. De totale kosten voor het rijexamen zijn dus deze kosten bovenop de kosten die het CBR bepaald heeft. Vaak kom je dan op een bedrag uit van rond de tweehonderd euro.

Hogere kosten voor het rijexamen met extra tijd voor faalangst

De kosten voor een rijexamen waarbij rekening wordt gehouden met faalangst zijn vaak hoger. Dit komt doordat het rijexamen verlengd wordt. Er wordt meer tijd voor je gereserveerd waardoor de kosten vanuit het CBR standaard al hoger zijn. Ook de lesauto en jouw rijinstructeur kosten bij een faalangst meer, omdat er extra tijd gereserveerd wordt voor je. Bij een faalangst examen heb je 15 minuten langer de tijd en kun je ergens tijdens je examen een time-out inlassen. Dit kan helpen wanneer je faalangst de overhand neemt en bied je de mogelijkheid om jezelf te herpakken. Als je dan alsnog slaagt, is het die extra euro’s zeker waard.

Hoe bespaar je op je kosten voor het rijexamen?

Je kunt geld besparen bij het rijexamen door zo snel mogelijk te slagen. Zelfverzekerd zijn van de verkeersregels is hierbij zeer handig, volg daarom een theoriecursus om je zelfvertrouwen te verbeteren. Zo creëer je een basis waar je in lastige situaties op de weg op terug kunt vallen. In lastige situaties kun je namelijk gemakkelijk zakken voor je rijexamen. Met een sterke kennis van de verkeersregels en met goed verkeersinzicht kun je sneller slagen en daarmee geld besparen.